Προστασία Επενδυτών

SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ

Προστασία Επενδυτών

Ασφάλεια στο Internet

Πρακτικές Οδηγίες Ασφάλειας στο Internet

Στη σημερινή εποχή όλοι μας χρησιμοποιούμε το internet για χρηματιστηριακές ή τραπεζικές συναλλαγές, αγορές αγαθών κ.α. Η ασφάλεια των συναλλαγών αυτών είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές επιθέσεις σε εφαρμογές, δίκτυα, servers και υπολογιστές κυρίως από κακόβουλα άτομα που έχουν σκοπό την απάτη (Hackers). Είναι εξαιρετικά εύκολο κάποιος να προσπελάσει ένα δίκτυο ή έναν υπολογιστή το οποίο δεν έχει εξοπλιστεί με τα απαραίτητα λογισμικά προστασίας.

Για την ασφάλεια των συναλλαγών σας στο internet μέσω της SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Χρησιμοποιήστε την Πλατφόρμα Συναλλαγών SOLIDUS-ZTrade ή SOLIDUS GLOBAL SECURITIES ή SOLIDUS GLOBAL MARKETS μόνο μέσω της ιστοσελίδας της SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ www.solidus.gr και της ιστοσελίδας www.interactivebrokers.com ή των οδηγιών εγκατάστασης που σας έχει αποστείλει η SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ και όχι μέσω συνδέσμων (links) που παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες ή μηχανές αναζήτησης.
 • Πριν καταχωρήσετε τους κωδικούς σας βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλείς σελίδες στο Internet όταν καταχωρείτε απόρρητες προσωπικές σας πληροφορίες. Ασφαλείς είναι οι σελίδες με ηλεκτρονική διεύθυνση που ξεκινά με https αντί http.
 • Προστατέψτε τον υπολογιστή σας εγκαθιστώντας τις τελευταίες εκδόσεις και ενημερώσεις ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος και προγραμμάτων πλοήγησης στο Internet (Windows, Internet Explorer, Firefox). Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με προγράμματα προστασίας “Antivirus”, “Firewall” και “Anti-Spyware” και ελέγχετε τακτικά τον υπολογιστή σας για πιθανούς ιούς και προγράμματα Spyware χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες εκδόσεις κι ενημερώσεις των προγραμμάτων προστασίας που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας, ιδιαίτερα εάν ο υπολογιστής σας:
  – εμφανίζει παράθυρα με διαφημίσεις στην οθόνη του,
  – εμφανίζεται να αλλάζει την αρχική σελίδα (Home page) του προγράμματος πλοήγησης (web browser) χωρίς να την έχετε αλλάξει εσείς,
  – καθυστερεί εμφανώς στην εκτέλεση εντολών που δίνετε, τόσο στην επεξεργασία κειμένων όσο και στην πλοήγηση στο διαδίκτυο.
 • Προστατέψτε τους κωδικούς σας (Username και Password) που χρησιμοποιείτε για την είσοδό σας στα συστήματα της SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς σας σε τρίτα πρόσωπα και μην καταγράφετε τους κωδικούς σας γραπτά σε οποιαδήποτε μορφή. Αλλάζετε τους κωδικούς σας συχνά, τουλάχιστον κάθε μήνα και μην χρησιμοποιείτε κωδικούς εύκολα αναγνωρίσιμους σε σχέση με προσωπικά σας δεδομένα πχ την ημερομηνία γεννήσεως σας ή τον αριθμό του επενδυτικού σας λογαριασμού. Επιλέξτε κάποιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης που είναι πρωτότυπος και δεν χρησιμοποιείται ταυτόχρονα ή που δεν έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή λογαριασμούς email (Facebook, Twitter, yahoo, gmail κλπ.). Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν σας παρακολουθούν όταν καταχωρείτε το Username και Password σας.
 • Εάν λάβετε κάποιο email ή εάν εμφανιστεί κάποιο ασυνήθιστο παράθυρο (popup) που σας ζητά να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας ή τους κωδικούς πρόσβασης σας, αγνοήστε το. Μην απαντάτε και μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) σε emails που φαίνεται πως προέρχονται από την SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ και σας ζητούν να συμπληρώσετε προσωπικά στοιχεία, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ή τους κωδικούς πρόσβασης της Πλατφόρμας Συναλλαγών SOLIDUS-ZTrade ή SOLIDUS GLOBAL SECURITIES ή SOLIDUS GLOBAL MARKETS. Μην ανταποκριθείτε και μην δώσετε κανένα στοιχείο εάν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό στη διαδικασία της σύνδεσής σας στην Πλατφόρμα Συναλλαγών SOLIDUS-ZTrade ή SOLIDUS GLOBAL SECURITIES ή SOLIDUS GLOBAL MARKETS, όπως μηνύματα που σας προτρέπουν να περιμένετε ή να ξαναδώσετε τους κωδικούς πρόσβασης σας. Είναι πιθανό να έχει μολυνθεί ο υπολογιστής σας από ιούς ή άλλο κακόβουλο λογισμικό. Καλέστε άμεσα το Τμήμα Μηχανογράφησης της SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ.
 • Η SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ δεν πρόκειται ποτέ και με κανέναν τρόπο, για παράδειγμα με email, να σας ζητήσει τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε για την πρόσβασή σας στην Πλατφόρμα Συναλλαγών SOLIDUS-ZTrade ή SOLIDUS GLOBAL SECURITIES ή SOLIDUS GLOBAL MARKETS.
 • Αποφύγετε τη χρήση υπολογιστών σε χώρους που έχουν δημόσια προσβάσιμο wifi internet (π.χ. Internet Cafe, Αεροδρόμια κλπ.).
 • Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνδέεστε σε εφαρμογές που χρησιμοποιείτε από συσκευές και υπολογιστές που δεν σας ανήκουν. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια συσκευή που δεν σας ανήκει απενεργοποιήστε τη λειτουργία απομνημόνευσης κωδικών από τον browser. Όταν ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας αποσυνδεθείτε από την εφαρμογή επιλέγοντας «αποσύνδεση» και διαγράψτε τα προσωρινά αρχεία του internet και τα cookies. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν έχετε αποθηκεύσει προσωπικά στοιχεία σας (π.χ. τον αριθμό της κάρτας σας) και δεν έχετε αφήσει ίχνη των ενεργειών σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι για την ενημέρωση σας, για τις συναλλαγές σας και το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο σας, λαμβάνετε από την SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ ηλεκτρονικό ταχυδρομείο-email μόνο από τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις της SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ, dclearing@solidus.gr, clearing@solidus.gr.

Ενημερώστε αμέσως την SOLIDUS Securities ΑΕΠΕΥ αν αντιληφθείτε ή υποπτευθείτε οποιαδήποτε φυσική ή ηλεκτρονική απόπειρα υποκλοπής των κωδικών σας (ηλεκτρονικά στο it@solidus.gr ή τηλεφωνικά στην Τεχνική Υποστήριξη (Μηχανογράφηση) στο τηλέφωνο 210 6900610 (καθημερινά, 9:00 - 18:00 ).